kuca u planini

Одабир места за градњу куће и шта је важно знати

Одабир места за градњу куће је врло важан први корак, јер правилним одабиром окружења и места градње много се може олакшати живот, како појединца тако и целе заједнице. Само ако погледамо природне лепоте и богатства које Србија има, можемо закључити да су наши преци врло добро знали и умели да одаберу квалитетно место за живот. Место где има воде, шуме, обрадиве површине и где је умерена континетална клима.


Ретке су земље у Европи, па и у свету, које се могу похвалити  својим природним богатствима и климатским положајем као што то можемо ми. Постојање, односно непостојање путне и друге инфраструктуре може неко сматрати као недостатак , али вероватно за праве љубитеље природе удаљеност од урбаног  може представљати и предност приликом одабира места за живот, јер је у свету увек актуелан један проценат људи који свој живот гледају да уклопе у што руралнију средину и да се окруже миром.


Код одабира места за градњу јако је важно да у близини постоји извор пијаће воде. Ако нема извора, јако је важно распитати се код мештана постоје ли подземне воде, како би  преко ископаног бунара могла да се извлачи напоље. Добро је да се у близини налази и шума, како би летње врућине биле прихватљиве и како би пружила додатни заклон од налета ветрова у хладнијим периодима и у периодима већих временских неприлика. Пажљиво треба испратити терен и обратити пажњу да ли случајно не постоје трагови водених бујица које знају да се створе након обилнијих падавина, а које би могле да представљају проблем. Даље, важно је видети са које стране сунце излази, да ли га поподне заклања шума или неко узвишење, јер ако су зиме у том крају много хладније, онда је сваки зрак сунца важан, јер сваки један дах топлоте који треба искористити.


Потребно је доста времена провести на неком терену како би се тачно могло видети да ли је конкретан терен одговарајући за градњу куће. Где се вода задржава, где отиче, како се терен понаша када је невреме, како је кад је лети сунчано, а како када пада снег. Све су то врло важни параметри које треба узети у обзир, јер кућа једном када се направи, више се не помера.

Такође, пре дефинисања положаја куће важно је утврдити да ли је земља подложна клизишту, да ли постоји опасност од надолазеће воде са оближње реке, да ли је трусно подручје или је земља стабилна, како би кућа могла без ризика и опасности ту да опстане бар 100-150 година.


Овде смо говорили о климатским и географским факторима при одабиру локације, али свакако један не мање важан, можда и важнији од других, јесте људски фактор. Да ли у близини живи човек на кога се можете ослонити и у чијој близини можете живети и осећати се безбедно. Јер, џаба је и најлепшее место на свету, ако близу вас живи лош човек, а са друге стране, можете кућу кућити и у пустињи, ако сте са добрим човеком – сити ћете се наживети у миру и слози, без обзира на тешке климатске и географске услове.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Е-МАГАЗИН О ЈЕДНОСТАВНОМ ЖИВОТУ

Добро дошли у ризницу заборављеног знања наших предака.

ognjistesrpsko.rs