ОСОБИНЕ ПРАВОГ МУШКАРЦА

Које су то мушке особине? Да ли имамо кризу мушкости данас?

Данас у свету постоји гомила агенди којима је циљ да униште породицу. Посебна пажња усмерена је на активности којима ће се у што већој мери омаловажити мушкарац и мушка особина који треба да буде стожер породице. Мушки принципи се желе представити као нешто што је непотребно, као нешто што производи агресију ратове и генерално као нешто баз чега савремено друштво може да опстане. Зашто је то тако и због чега савремено друштво тежи томе , покушаћемо да откријемо даље у тексту.

Најбољу дефиницију правог мушкарца ће нам дати наши преци. Они су живели у суровим и често ратним условима. Без много хране, одеће и обуће прекаљени тешким временима лишени сваког комфора, показали су шта значи бити мушкарац који уме да заштити слабије, који уме да буде частан и поштен и који уме и да се жртвује за своје па чак и силом да се брани против силе када то затреба.

Отац ратник са својом децом

Није довољно родити се са свим мушким атрибутима да би себе неко назвао мушкарцем. Бити мушкарац је нешто много више од тога. Бити мушкарац је једна много шира димензија од димензије мушкарца у сексуалном смислу. Бити мушкарац значи бити пре свега домаћин човек, одговоран, частан, поштен, кротак једном речју врли човек. Мудар као змија а безазлен као голуб. Правог мушкарца не дефинишу ни године. Многи људи нису прави мушкарци, ни са 25 ни са 65 година. Многи мушкарци нису мушкарци заправо никада у свом животу. Док су са друге стране неки дечаци у раном животном добу већ са 15 година постали мушкарци, и то већи него неко што је са 35.

Момчило Гаврић најмлађи српски војник

Ако си пао и згулио колена или лактове устани обриши прашину и трчи даље. Нема мама.

Одговорност као једна од најбитнијих особина једног мушкарца, познатија још као „држање речи“. Када нешто обећаш да ћеш да урадиш онда то и урадиш, по сваку цену. Што каже наш народ „макар се и небо на земљу срушило“. То се учи од најранијег детињства разноразним дечијим задужењима. Непоколебљивост као особина коју има прави мушкарац. Нема можда, данас ћу овако сутра нећу. Непоколебљив мушкарац не брине о мишљењу других људи, не у смислу да га не интересују мишљења других, и не да не жели да саслуша, него једноставно не брине због тога. Он брине само о оним стварима које он може да контролише, а за све остало, на шта нема утицај, нема разлога ни да брине. Затим пожртвованост. Не постоји онај који се може назвати мушкарцем а да није спреман да свој живот положи за сестру, брата, друга или породицу. Прави мушкарац је чврст, он трпи бол и не подлеже болу и никад га бол не одвраћа од зацртаног циља (при том не мисли се да до циља иде газећи преко лешева.) У складу са тим погрешно је мишљење да то што трпи бол значи да не може да заплаче. Може, и те како може. И не значи да није емотиван. О да, итекако је емотиван. Друга је ствар што он ту своју сузу некад крије и не жели да је свако види. Не кука другоме и не жали му се већ се концентрише на то да реши проблем у којем се налази он или неко њему близак. Он је носилац свога и туђег бремена и не осећа се поштеним ако своје бреме качи на свакога, јер он се превасходно ослања и искључиво на самога себе и само такав човек може завредити поверење других којима је потребна помоћ и заштита. У супротном, ако мушкарац не може да се ослони на себе нико се неће моћи ослонити на њега, а то је за мушкарца највећи пораз.

Значај жене у стварању мушкарца

Да неко погрешно не протумачи како је добра породица и добро друштво зависно искључиво од доброг мушкарца. Неко тог мушкарца мора да подигне. Огромну улогу има жена можда чак и пресудну, јер oна директно утиче на стварање мушкарца и све ове особине које чине правог мушкарца у начелу мора да има и она, јер не може га научити нечему што ни она сама не познаје. Ако цео свет ради на томе да уништи мушкост преко разних феминистичких или не владиних покрета, онда бар нека жена буде та која ће на индивидуалном нивоу доприносити васпитавању дечака у мушкарца. Она васпитавањем синова залива дрво на које ће у будућности моћи да се наслони. Жена која не жели да ствара мушкарце и која то ради свесно или несвесно, она заправо сече грану на којој ће сутра желети да седне.

Мајка доји сина

Породично васпитање, животне прилике односно неприлике често већ у раном добу брусе и производе праве мушкарце који су приморани да добар, а ако не и највећи део свог живота, преузму у своје руке. Најбољи примери за то су ратна дешавања на нашим просторима који су искалили и прекалили много синова који су постали прави и доказани мушкарци. Једном речју, тешко време мушкарца постави у први план. Што се тиче кризе мужевности, ситуација је и овде код нас алармантна, али смо ми ипак још далеко од западних и скандинавских земаља где је мушкост практично законом забрањена. Зато негујмо и чувајмо традиционалне принципе јер само на тим темељима можемо подизати будућност…

6 thoughts on “ОСОБИНЕ ПРАВОГ МУШКАРЦА

  1. Стање мужевности у српском народу је на историјском минимуму. Још није касно и може да се промјени, али без снажнијег дјеловања таква промјена биће све тежа! Међутим, ваш рад подржавам и само наставите да пишете/говорите о оваквим темама!
    Свако добро од Господа желим!

    1. Слажем се да јесте. Све иде својим током, а на нама је да радимо на себи. Једино на кога можемо да утичемо ефективно јесмо ми сами. Дакле на себи треба да радимо и да дамо свој максимум, а све друго ће бити онако како треба да буде.

  2. Hvala na tekstu. Evo ja sa 35 godina se učim da budem muškarac. Mislim da su moji roditelji dosta dobrog preneli na mene ali iz teksta vidim propuste na sebi a pošto i sam imam decu verujem da ce mi ovaj tekst pomoci da moja deca postanu bolji od mene. Jos jednom hvala na svim informacijama koje delite sa nama. Drago mi je sto u Srbiji ima takvih moralnih gromada. Mozda vas ima puno ali ste nekako svi bili povučeni, dok u poslednje vreme Cini mi se sve vise dolazite do izražaja.

    1. Учимо цео живот. Боље је када нешто раније научимо али свакако је боље ако нешто научимо па макар то било и пред смрт. Него да га никад не научимо. Због свих вас који сте заинтересовани за праве приче и пишемо ово. Свако добро!

  3. Повратни пинг: Ovo su osobine pravog muškarca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Е-МАГАЗИН О ЈЕДНОСТАВНОМ ЖИВОТУ

Добро дошли у ризницу заборављеног знања наших предака.

ognjistesrpsko.rs