КАКО БИТИ УСПЕШАН ЗАНАТЛИЈА: 10 ПРАВИЛА

Правила заната су од давнина постављала смернице и стандарде за практиковање различитих занатских дисциплина. Правила су служила као темељ за успешан и квалитетан рад у свету занатства. Она су одражавала вредности, етику и традицију које су преносили мајстори на своје ученике, односно шегрте, чувајући аутентичност и интегритет заната.

Занатлија

Правила заната су укључивала различите аспекте као што су преданост занату, поштовање традиције, постизање високог квалитета, придржавање одређених техника и употреба специфичних алата. Такође су обухватала моралне вредности попут поштења, одговорности, марљивости и стрпљења.

Сва правила везана за занатлије временом су се природно груписала у 10 занатских правила чијим строгим придржавањем је занатлија достизао врхунац у својој занатској каријери.

10 ЗЛАТНИХ ПРАВИЛА ЗА ЗАНАТЛИЈЕ

  • 1. Не почињи заната на своју руку, дoк га ниси добро испекао, док се ниси добро увештио и усавршио у добрим радионицама, јер ће ти се не знање у овоме или ономе тек после показати и осветиће ти се.
  • 2. Држи честит и добар алат у радионици, јер и народна пословица добро каже „без алата нема ни заната“. Као штo и млин не може са мало воде добро млети, тако ни занатлија не може са слабим и рђавим алатом своје руктоворине брзо ни вешто израђивати.
  • 3. Буди учтив према муштеријама. Учтивост и добро понашање међу људима често више доприноси напретку занатлије, него његове израђевине.
  • 4. Боље ти је имати мању, али уредну радионицу, него велику и неуредну, у којој раде непоуздани радници, без надзора. И трговине, кад се пусте на велико, без правог рачуна, брже пропадну, него мале, живе и чврсте.
  • 5. Прати по који добар лист из твоје или сродне струке, да сазнајеш, како се твој занат у окружењу и свету развија и унапређује, па ћеш и сам, опрезно и полако моћи у својој радионици увести коју нову справу или нов начин.
  • 6. Иде ли ти посао слабо, тражи узрок томе, па га уклони, не сваљуј кривицу на друге и не заборави, да је свако своје среће ковач.
  • 7. Кад ти посао добро пође, не упуштај се онда у којекаква подузећа, него радуј се своме послу, повећавај и прошируј своју радионицу. Многи је ваљан занатлија пропао, зато што је се, кад му је посао добро ишао, упустио у разна подузећа и шпекулације, које не разуме, а овамо је свој златни посао занемарио и свет од себе одбио.
  • 8. Буди тачан у изради и у роковима. Многи је занатлија зато одбио од себе муштерије, што се свет већ навикао, да код тога и код тога мајстора није никад ствар готова на оно време кад је обећао.
  • 9. Плаћај тачно своје рачуне и не упуштај се у велика куповања материјала, справа и тд што ти занат не може покрити, и у чему ће можда после мртав новац лежати, па и пропасти.
  • 10. Удружуј се са честитим занатлијама, својим друговима у добре занатлијске задруге, да материјал заједнички набављате јер ћете добити тако и боље и јефтиније. Осим тога, имаћеш у задрузи са својим друговима братског збора и договора, те ће ти време далеко корисније проћи, него можда у загушљивој и нездравој биртији, где се трује и тело и душа.

Ова правила су постављена како би се осигурала доследност и изврсност у изради занатских производа. Она су прописивала начин рада, поступке и стандарде који су се морали поштовати како би се постигао висок ниво квалитета и задовољство клијената.

Упркос модернизацији и променама у индустрији, правила заната и даље играју важну улогу у очувању традиције и наслеђа. Она су део богате баштине која се преноси с генерације на генерацију, чувајући вештине и знања која су обликовала нашу културу.

Гусле дуборез
Дуборез на гуслама – Ручни рад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Е-МАГАЗИН О ЈЕДНОСТАВНОМ ЖИВОТУ

Добро дошли у ризницу заборављеног знања наших предака.

ognjistesrpsko.rs