voda izvor

Вода која живот значи


Вода представља витални ресурс за опстанак живота на Земљи. Она покрива две трећине земљине површине, али вода за пиће представља тек 2,5% укупне количине воде, с тим да је и мање од 1% заиста употребљиво за пиће. Тај мали део воде који људи могу користити није правилно распоређен, па човечанство мора прихватити чињеницу да вода јесте извор живота који се може обнављати, али да пијаћа вода није неисцрпан ресурс.


Без воде нема живота. Раније се знало да су се насеља могла градити само тамо где постоји природни извор воде. Данас, у савременом добу, градови постоје без природних водних услова, а уз помоћ савремене науке и технологије. Људи црпе воду испод земље, река, језера, мора и океана, а затим се она прерађује и доводи до великих градова.


Вода се одувек сматрала даром природе и Бога. Била је симбол плодности и вечног живота. Некада је доношење воде са извора био веома значајан посао – она се доносила у посудама које су давно заборављене. Тестија или “стовна” је била најважнији суд за воду. Правила се обично од печене глине, ређе од бакра и лима. Користила се као средство за “транспорт” до куће, а у кућама је воду одржавала хладном.


Пре него што је уведен стални водовод, снабдевање водом у старом Београду је представљало проблем. До чисте пијаће воде је било тешко доћи. Наши стари су се снабдевали водом из бунара и чесми у предграђима.

Занимљиво је да су трговци и занатлије имали нарочите момке који су им доносили воду са неугледних чесми, које су биле укопане у земљу. Звали су се сакаџије или водоноше.

delijska česma beograd
Делијска чесма са које су прве сакаџије разносиле воду – Фото: staribeograd.com

Вода чини око 72% људског тела и представља једну од најважнијих материја за здравље човека. Неопходна је за метаболизам у људском организму, а то значи да учествује у процесу варења и растварања хране у ћелијама, али и у чишћењу ћелија од отпада. Њена улога је значајна и у циркулацији, терморегулацији, процесу дисања, биохемијским процесима… Она чува виталност, успорава старење и утиче на лепоту. Најоптималније је да сваки човек у току дана унесе шест до осам чаша воде како би свом организму омогућио правилно функционисање.

Осим за пиће, вода је људима потребна и за припремање хране, одржавање хигијене, као и за многобројне процесе у индустрији и пољопривреди.


Временом је проблем пијаће воде постао и светски проблем. Залихе воде по становнику свакодневно се смањују због раста популације, загађења и очекиваних климатских промена. Питка вода обновљива је једино путем снега и кише. Поставља се питање, да ли човек зна да цени истинско богатство чисте и незапрљане воде? Људска врста као и сав живи свет на нашој планети директно зависи од количине и квалитета воде, па ће у годинама које долазе бити прави изазов сачувати преосталу чисту воду и смањити њено загађење.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Е-МАГАЗИН О ЈЕДНОСТАВНОМ ЖИВОТУ

Добро дошли у ризницу заборављеног знања наших предака.

ognjistesrpsko.rs